MET NAALD EN DRAAD

5 november 2011 - 25 maart 2012


TEXTIELPRODUCTIE IN DORESTAD

Hoe maakten de bewoners van Dorestad hun kleding? Wat voor hulpmiddelen gebruikten zij daarbij? De komende winter is er in Museum Dorestad een boeiende expositie over textielproductie te zien. De bezoeker kan het proces van spinnen, weven, verven en allerlei andere bewerkingen op de voet volgen. Dat is mogelijk door de talrijke spinklosjes, weefgewichten, wolkammen, naalden en nog veel meer objecten die in de bodem van Wijk bij Duurstede zijn gevonden. Neem zelf een lap textiel in de hand en ervaar wat voor verbazingwekkend hoge kwaliteit men twaalf eeuwen geleden met eenvoudige middelen kon bereiken.
Tegelijk met de tentoonstelling wordt er een webpagina over hetzelfde onderwerp gelanceerd, waar de bezoeker alles nog eens rustig kan nalezen.


In de vroege middeleeuwen behoorden textielwerkzaamheden, zoals spinnen en weven tot de meest voorkomende huisnijverheid. In vrijwel ieder huishouden maakte men zelf kleding, beddengoed en ander textiel. De benodigde garens werden meestal van wol gesponnen, afkomstig van de vele schapen die in onze streken gehouden werden. De vele teruggevonden spinklosjes, weefgewichten, wolkammen, naalden en bandweefkaartjes geven een goede indruk van de textielproductie van vroeger.
Al deze objecten geven in combinatie met afbeeldingen en moderne reconstructies een levendig beeld van de uitgebreide ambachtelijke textielnijverheid die Dorestad eens gekend heeft.

Originele stukken textiel uit de vroege middeleeuwen zijn uiterst zeldzaam, omdat stoffen nu eenmaal in de bodem vergaan. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden blijft er af en toe wel eens een stukje bewaard. Die vinden we meestal in veengrond of afgedekt door dikke, ondoordringbare lagen van een terp. Bovendien was textiel zo kostbaar dat het tot op de draad versleten werd.

Hoe werden garens gesponnen? Hoe werden stoffen geweven? Wat voor kleurstoffen werden er gebruikt? Wat is nu precies 'Fries laken' dat zo befaamd was dat Karel de Grote het aan de kalief van Bagdad cadeau deed. Waarom werd er zoveel urine gebruikt tijdens de textielproductie? Vind op dit soort vragen een antwoord op de tentoonstelling 'Met naald en draad: Textielproductie in Dorestad'.


Terug naar de startpagina