ROMEINEN, VIKINGEN EN VLAMINGEN ... IN DORESTAD

5 juni - 30 oktober


VLAAMSE TOPSTUKKEN IN MUSEUM DORESTAD

Zoals de Rijn ooit een verkeersader voor de Romeinen en de Vikingen in onze streken was, zo vervulde de Schelde die rol in Vlaanderen. Dorestad bloeide op dankzij haar ligging aan de Rijn, maar oefende daardoor wel aantrekkingskracht uit op plunderende Vikingen. Hetzelfde geldt voor de Vlaamse handelsplaatsen Antwerpen, Gent en Kortrijk die hun bloeiende bestaan aan de Schelde te danken hadden. Er zijn daardoor veel overeenkomsten tussen Dorestad en deze Vlaamse plaatsen.
Daarom zijn wij verheugd dat we de expositie 'Romeinen, Vikingen en Vlamingen' de komende zomer in Museum Dorestad kunnen presenteren met unieke Romeinse en (vroeg)middeleeuwse objecten uit Vlaanderen, afkomstig uit het archeologische museum Van Bogaert-Wauters in Hamme.

Het Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme herbergt een indrukwekkende verzameling geologische, paleontologische en archeologische voorwerpen. Ze werden gevonden tijdens baggerwerkzaamheden en opgravingen in de Schelde- en Durmehoek en samengebracht door Alphonse Van Bogaert (1882-1967). Vooral de vroegmiddeleeuwse collectie vertoont veel overeenkomsten met die van Museum Dorestad. Daarom zijn wij nauw betrokken bij het determineren en catalogiseren van de verzameling in Hamme. Een direct gevolg van deze hechte samenwerking is dat wij nu een groot aantal topstukken uit de verzameling Van Bogaert-Wauters in Wijk bij Duurstede kunnen tentoonstellen. Aan de hand van de vele unieke voorwerpen willen wij - in navolging van het archeologische museum in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen).waar deze eerder te zien was - een voor ons relatief onbekende vroege geschiedenis van Vlaanderen belichten. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de Romeinse tijd, de tijd van de Vikingen en de Vlaamse middeleeuwen (eerste tot vijftiende eeuw). Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich tal van unieke voorwerpen, zoals bronzen en terracotta Romeinse beeldjes, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer. Speciale vermelding verdienen verscheidene voorwerpen uit de tijd van de Vikingen, waaronder fragmenten van gevechtsbijlen en drakarschepen, waarmee de Vikingen meer dan 1000 jaar geleden hun plundertochten uitvoerden. De voorwerpen worden toegelicht met teksten en afbeeldingen. Ook wordt ingegaan op de persoon, het archeologisch werk en het museum van Alphonse Van Bogaert.


 

 

 

De collectie Van Bogaert-Wauters werd tientallen jaren in een oude brouwerij-mouterij ondergebracht, maar dit gebouw voldeed op den duur absoluut niet meer aan de museale criteria. Het pand was vervallen en onbruikbaar geworden. Ondertussen is de archeologische collectie in eeuwigdurend bruikleenrecht aan de gemeente Hamme overgedragen en in een voormalige lintweverij aan de Sint-Jansstraat in Hamme ondergebracht. Tussen het museum en het gemeentebestuur werd een overeenkomst tot samenwerking gesloten. Momenteel wordt er gewerkt aan een modern opgezet en aantrekkelijk vormgegeven museum waar de bezoeker in direct contact komt met de vroege geschiedenis van de Scheldestreek. Dit museum hoopt in het volgende voorjaar te openen.Alphonse Van Bogaert


Terug naar de startpagina