Maak een virtuele tour door het museum.
Klik op een van de zalen om nader kennis te maken met de vaste collectie.

zaal 1 zaal 2 zaal 3 zaal 4 zaal 5 zaal 6 zaal 7


Opgravingen hebben aan het licht gebracht dat de omgeving van het huidige Wijk bij Duurstede al in de prehistorie bewoond werd. Vanaf 1967 werden deze uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Het zijn de meest grootschalige opgravingen van Nederland geweest en nog steeds is het gebied onderwerp van studie. Het museum dankt zijn bestaan aan deze opgravingen. De vaste collectie is opgebouwd rond voorwerpen die hierbij gevonden zijn.

In het museum wordt aandacht geschonken aan de veranderde loop van van de rivieren. Voorts zijn er voorwerpen uit de Brons- en IJzertijd en wordt het proces van romanisatie uitgelegd.
Maar het accent van de expositie ligt op de periode van Dorestad. Aan de hand van bodemvondsten wordt verteld hoe het leven was in de vroege middeleeuwen. Er worden voorwerpen getoond uit het dagelijks leven van die tijd, zoals spinklosjes, priemen, haarspelden, schaatsen en mantelspelden. Ook zijn er scheepsgereedschappen, wapentuig en gebruiksvoorwerpen uit de landbouw en de voedselvoorziening te zien. De bezoeker kan een kijkje nemen in een miniatuur Dorestad en er is een maquette van de noordelijke haven.


     wandkleed met de geschiedenis van Dorestad, ge´nspireerd door het 'tapijt van Bayeux', geŰxposeerd in de tuinzaal


Op de tweede verdieping worden wisselexposities gehouden. Kijk in de agenda voor de lopende tentoonstelling.