In Museum Dorestad komt u oog in oog te staan met het rijke verleden van Wijk bij Duurstede, waar eens de handelsplaats Dorestad lag.

In het museum wordt de geschiedenis van Dorestad getoond aan de hand van voorwerpen die in Wijk bij Duurstede zijn opgegraven.
Dorestad was een van de belangrijkste handelscentra van Europa. Uitgebreide opgravingen hebben deze nederzetting aan het licht gebracht. Daarbij zijn vondsten gedaan van handelsgoederen en gebruiksvoorwerpen waarvan vele in het museum te bewonderen zijn. Foto's, tekeningen en maquettes maken het beeld compleet van de handelsplaats die ten tijde van Karel de Grote - zo'n 1200 jaar geleden - zijn hoogtijdagen beleefde.
Kortom, ervaar de bewogen geschiedenis van de beroemde handelsplaats Dorestad!

In Museum Dorestad wordt naast de vaste opstelling meerdere malen per jaar een tijdelijke expositie ingericht. Bovendien worden er regelmatig lezingen, workshops en activiteiten voor de jeugd georganiseerd.

Wat is er teruggevonden? Hoe heeft Dorestad eruit gezien?
Wilt u antwoorden op deze vragen. Kom dan naar het museum.Geschiedenis van het museum
In 1926 werd het 'Kantonnaal en Stedelijk Museum' opgericht dat in de Bourgondische toren van kasteel 'Duurstede' werd ondergebracht. De grootschalige opgravingen die in 1967 begonnen, zorgden voor een impuls. In 1975 verhuisde de collectie naar een pand in de Volderstraat waar de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) aanvankelijk kantoor hield. De ROB verhuisde waardoor de expositieruimte kon worden uitgebreid.

Museum Dorestad is sinds mei 2000 in het prachtig gerestaureerde herenhuis 'Amstelwijk' gevestigd. Dit huis uit de zeventiende eeuw ligt in een inspirerende, verstilde omgeving in de oude binnenstad, tegenover de ingang van het eeuwenoude kasteel 'Duurstede'.

Lees meer over de geschiedenis van het museum


Organisatie
Museum Dorestad is een onafhankelijke stichting met een bestuur en een enthousiast team van vrijwilligers. Zij maken het mogelijk dat het museum zes dagen per week, het gehele jaar door, voor het publiek open kan zijn. De vrijwilligers zijn met een aantal taken belast, zoals:
- Ontvangst van bezoekers en gasten.
- Rondleiden van bezoekers en schoolklassen.
- Tuinonderhoud en kruidentuin.
- Activiteitenteam.
- Opbouw van tentoonstellingen en behoud en beheer.
Daarnaast zijn er nog andere projecten die door vrijwilligers worden uitgevoerd, waaronder de digitalisering van de collectie.

Wilt u deel uitmaken van het enthousiaste en leuke team van vrijwilligers, neemt u dan contact op met het museum. Telefonisch, per email of twitter. Voor meer informatie over de huidige vacatures of over het vrijwilligersbeleid, klik dan hier.

Bestuur:
Stefan Poelman (voorzitter)
Lia Schipper (secretaris)
Bert van Bentum (penningmeester)
José van der Lee-Bekker
Niko van der Sluijs
Luit van der Tuuk
Martin Vastenhout
Marleen Weinholt

 


Het logo van Museum Dorestad
In Stora Hammars in het Lärbro district op het Zweedse eiland Gotland staat een beeldsteen waarop mythische scenes zijn afgebeeld. Een voorstelling van een Vikingschip met krijgers die met hun zwaarden dreigen heeft model gestaan voor het logo van Museum Dorestad.


Nieuwsgierig naar Dorestad?
Maak alvast kennis met de bebouwing, de nijverheid, het dagelijks leven, kortom met alles wat er in Dorestad te beleven was. Maak een digitale ontdekkingsreis door de verdwenen nederzetting met Dorestad onthuld.