WISSELEXPOSITIE


Dirck van Baburen en Wijk bij Duurstede

In het kader van de manifestatie Dirck van Baburen komt thuis wordt in Museum Dorestad een expositie gehouden over deze schilder die meer dan 400 jaar geleden in Wijk bij Duurstede werd geboren.

Op de expositie wordt het originele transportregister getoond waarin verschillende leden van de familie van Baburen staan. Ook is er een luit te zien, een exacte replica van een instrument, zoals Dirck geschilderd heeft.

Bovendien wordt er vaatwerk, drinkgerei en andere huishoudelijke objecten getoond die in de tijd toen Dirck van Baburen in Wijk bij Duurstede woonde algemeen gebruikt werden. Vooral het drinkgerei moet hem aangesproken hebben, want hij stond bekend als een drinkebroer. Niet voor niets was zijn bijnaam 'Biervlieg'.


9 april t/m 5 juni


Mini-expositie: Glazen kralen uit Dorestad

Meer dan de helft van alle kralen uit Dorestad bevindt zich in de collectie van Museum Dorestad.
Deze vormen een aantrekkelijke categorie vondsten die een verbazingwekkende verscheidenheid aan vormen en kleuren vertonen en vaak tamelijk ongeschonden uit de grond zijn gekomen. Veel kralen zijn afkomstig uit (vrouwen)graven, maar in de bodem van Wijk bij Duurstede zijn vooral kralen gevonden die met ambachtelijke productie en handel te maken hebben. Kralen waren handzaam en daardoor makkelijk over grotere afstanden te verhandelen.


vanaf 1 februari


Isings en de Noormannen. Framing in het onderwijs

Geschiedenisplaten van Isings waren de digiboards van vroeger. Eindeloos kon de schoolmeester over vroegere tijden vertellen, spannende verhalen aan de hand van zijn touchscreen avant la lettre. Nu is het niet anders ...

Alle geschiedenisplaten van Isings als uitgangspunt zijn bekendste en ook de populairste plaat De Noormannen voor Dorestad.
Johan Herman Isings was de meester van het cliché. Ook De Noormannen voor Dorestad zit er helemaal vol mee. Woeste, bebaarde mannen steken de handelsplaats Dorestad in brand en slepen alles van waarde naar hun schepen.


verlengd tot 29 maart 2017


Archief